الحيوي هبة الله صديق Follow Dash



Hebatallah
H e b a t a l l a h !

Owner


Assalamualaikum =)
هبة الله

Tagboard

⊰HOVER ME!⊱
Assalamualaikum ^^
Ruang chat :)
- Khas untuk Sodiq
- Sila gunakan BMT (Bahasa Melayu Tinggi)
- Syukran ^_^
5A UPSR
Menunaikan Haji ^^
UPKK (Y)
Skins by: IlliShuhada
Basecode : PikaChan
Best viewed in Mozilla and Google Chrome
Adalah haram untuk buka page source dan mencuri code di sini =) Please make your own... =)

Online:
Of:
Owner: Hebatallah
Theme: Pastel Kitten
Followers: +40

Pakai Tudung vs Tidak Pakai Tudung

Assalamualaikum & Anneyeonghaseyo! Ehem *clear throat* Hai semuaorang especially gadis-gadis comel yang pakai tudung mahupun yang tak pakai tudung. *lelambai tangan* Kite ada doodle untuk awak-awak semua ni. Just for fun. Actually, not so fun, cuma saja suka-suka, out of boredom, maka terhasillah post ni. Post ni bukan post untuk troll orang so harapnya takde yang butthurt. ^ ^



Pakai Tudung vs Tak Pakai Tudung

Ada yang pakai tudung memang baik.
Ada yang pakai tudung tapi jahat.
Ada yang tak pakai tudung memang jahat.
Ada yang tak pakai tudung tapi baik.

Ececeh. Macam pantun lah pulak kan. Heee. Sebenarnya, memang betul pakai tudung tak semestinya orang tu baik dan tak pakai tudung tak semestinya orang tu jahat. Well said. Tuhan pun tak suruh pakai tudung je. Tuhan suruh tutup aurat. Tudung tu salah satu cara untuk menutup aurat.

"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada.... (dot dot dot)" - diambil dari sini


 Pakai Tudung (Baik)

Jenis yang dia pakai tudung dan baik, maksudnya menutup aurat dengan sempurna, contohnya:
#1 solat awal waktu, 
#2 rajin mengaji Quran, 
#3 rajin berpuasa sunat, 
#4 rajin menderma, 
#5 sopan-santun.


Tak Pakai Tudung (Baik)

Jenis yang tak pakai tudung tapi baik ni jenis yang "don't judge a book by it's cover" maksudnya walaupun tak pakai tudung tapi lagi baik dari yang pakai tudung kekadang tu. Contohnya:
#1 solat cukup, 
#2 selalu mengaji Quran, 
#3 rajin berpuasa, 
#4 rajin bagi derma 
#5 sopan, tak mencarut bukan-bukan.
Memang baik sangat-sangat.  :)



 Pakai tudung (baik) tapi.....

Ini ada 1 masalah. Dah bagus dah pakai tudung dan baik sebab tak buat maksiat apa semua, TAPI, alamak ada tapi lah pulak, tapi tudung tu sekadar tudung, tak tutup aurat dengan sempurna. Contohnya:

#1 pakai tudung tapi nampak rambut (tak pakai anak tudung)
#2 pakai tudung tapi pakai legging (ketat)
#3 pakai tudung tapi baju pendek (tak tutup pinggul)
#4 pakai tudung tapi baju jarang (tak pakai inner)
#5 pakai tudung almost perfect tapi nampak kaki (tak pakai stoking)
#6 pakai tudung tapi pakai baju lengan pendek/lengan tiga suku
#7 pakai tudung tapi tak tutup dada (common problem)
#8 pakai tudung tapi nampak leher (sebab nak tayang subang kot)
#9 pakai tudung tapi sanggul tinggi (macam bonggol unta)
#10 pakai tudung tapi ber-make-up tebal (tabarruj)

Kalau tengok dekat blog http://wanitamelayuseksa.blogspot.com/ lagilah macam-macam gaya boleh jumpa. This is a serious problem. Bukannya tak boleh nak melawa dan berfesyen tapi berpada-pada lah kot, kan? Boleh je tutup aurat dengan sempurna dan nampak lebih cantik. Kalau di mata manusia tak cantik pun, at least cantik di mata Tuhan. =)

Ini ada beberapa guide untuk pakai tudung dan menutup aurat dengan sempurna dari http://www.owhsomuslim.com/osm/a-guide-to-proper-hijab-for-ladies/



Pakai Tudung (Jahat)

Yang ni benda yang sangat rare sebenarnya, tapi bukan perkara yang luar biasa. Kalau tak, mana datangnya quote "pakai tudung tak semestinya baik" kan kan? Bagus dah pakai tudung tapinya jahat lah pulak, contohnya:
#1 merokok
#2 mengumpat yang boleh sampai ke dosa memfitnah, 
#3 bergaul bebas dengan bukan mahram sampai terjadi benda bukan-bukan, dan 
#4 mencuri barang orang lain. 


Tak Pakai Tudung (Jahat)

Yang ni common rasanya. Orang selalu samakan, tak pakai tudung = jahat macam kapir. Ish3. Harsh gila ayat tu. Ada je kapir yang baik. Hmm, contoh yang tak pakai tudung dan memang jahat betul contohnya:
#1 minum minuman keras yang memabukkan, 
#2 mewarnakan rambut, warnakan kuku tangan kuku kaki semua, nak solat macam mana kalau wudhuk tak sah? 
#3 hipokrit contohnya dia pura-pura pakai tudung sebab nak mengorat lelaki ataupun pura-pura pakai tudung sebab kena paksa dengan family. Bila dah belakang family, terus jadi Setan. Lepastu tak pasal-pasal ada lagu "Minah Tudung" ciptaan Hafiz As'ari, 
#4 seksi meksi yang menggoda mata para Arjuna. Kalau yang alim sambil tengok sambil geleng-geleng kepala atau istighfar, kalau yang gatal, sambil tengok sambil tersengih kerang busuk. 
#5 pregnant out of wedlock lepastu dump baby merata-rata dekat dalam longkang lah tong sampah lah. Aiyooo.



Apa-apa pun, ingatlah yang hidup kita ni bukan untuk dunia saja tapi untuk bekalan di hari akhirat jugak. Sekarang dah akhir zaman, Kiamat akan berlaku bila-bila yang kita pun tak tahu bila, takut tak sempat bertaubat. Wuwu. Takutnya. #notetomyself ... Credit to - Milimilo

By
Mrs MinYoung - Hebatalla